Smaczne i pożywne dania obiadowe – jak je tworzyć?

2 months ago

Codzienne gotowanie może stać się nużącym obowiązkiem – jak zmienić nasze nastawienie do gotowania i sprawić, że każde danie będzie smaczne i zdrowe? Podstawą jest wybieranie odpowiednich produktów – zarówno spożywczych, jak i elementów wyposażenia kuchni.

Kluczem są odpowiednie garnki i patelnie

Aby móc przygotowywać wyjątkowe posiłki w domowej kuchni, przede wszystkim konieczne jest krytyczne spojrzenie na dotychczas wykorzystywane narzędzia i przedmioty. Warto pamiętać, że nowoczesne garnki i patelnie znacząco uproszczą i wspomogą nas w procesie przygotowywania wyjątkowych dań. Wśród rekomendowanych rozwiązań wymienia się przede wszystkim stalowe garnki – zastosowanie stali nierdzewnej 18/10 pozwoliło na stworzenie wyjątkowej linii produktów, zabezpieczonych przed działaniem wilgoci, odkształcaniem, korozją. Garnki takie posiadają rozbudowane dno – jedna z warstw to aluminiowy dysk, którego zadaniem jest równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz garnka, co przekłada się na znacznie szybsze przygotowywanie posiłków. Garnki posiadają profilowane rączki i uchwyty, które pozwalają na ich bezpieczne podnoszenie i przenoszenie.

Proste i smaczne dania!

Mając już odpowiednie garnki i patelnie, warto przyjrzeć się nowym przepisom, które pozwolą na zaskoczenie domowników. Niebanalnym, ale i prostym w wykonaniu daniem, jest risotto z pieczarkami – wszelkie składniki na taki obiad znajdziemy w pobliskich sklepach. Ryż może być też podstawą dla wielu innych dań. Wybierając konkretny rodzaj ryżu, warto przyjrzeć się gatunkom – dietetycy zalecają spożywanie ryżu dzikiego. Wymaga on dłuższej obróbki termicznej, jednak zachowuje znacznie więcej właściwości odżywczych. Przygotowując smaczne obiady, warto też wykorzystywać kasze – wracają one w wielkim stylu na nasze stoły, zapewniając doskonałe wartości odżywcze i smakowe.

Adalbert Cibor