Zdrowe i niskokaloryczne rydze marynowane

7 months ago

Polska kuchnia słynie ze zdrowych marynat, dzięki którym walory smakowe wybranych warzyw czy grzybów można docenić także zimą. Większość polskich grzybów, jak borowiki czy podgrzybki, suszy się, z kolei rydze, które w sezonie serwowane są bardzo często jako grzyby smażone, zimą są dostępne jako rydze marynowane.

Wartości odżywcze grzybów marynowanych

Rydze w marynacie to dosyć popularna przekąska, którą najczęściej podaje się do mięs. Jako przekąska niskokaloryczna – 100 g grzybów z marynaty zawiera zaledwie 23 kcal – może być wykorzystywana przez osoby na diecie, przy czym same grzyby nie należą do dań lekkostrawnych, dlatego nie powinny po nie sięgać osoby z chorobami wątroby.

Rydze są bogate przede wszystkim w składniki mineralne, nie wolno jednak zapominać o tym, że w 100 g tych apetycznych grzybów znajdują się prawie 2 g białka, 3,2 g węglowodanów oraz znikoma ilość tłuszczu (około 0,3 g).

Jak marynować rydze

Najpopularniejsze rydze marynowane, które są dostępne w sklepach, to rydze w zalewie na bazie octu z niewielką ilością przypraw i cukru. W wielu przepisach do takiej zalewy dodaje się również cebulę pokrojoną w krążki.

W książkach kucharskich można również znaleźć przepis na rydze marynowane z dodatkiem papryki lub też wykorzystujące przecier pomidorowy w zalewie. Marynata z dodatkiem pomidorów nadaje grzybom ładny złocisty odcień. Sama marynata, zwana marynatą po cygańsku, wymaga, aby grzyby w marynacie były dodatkowo pasteryzowane.

Marynowane grzyby jako przekąska

Choć dla większości smakoszy marynowane rydze to rodzaj przekąski, zwykle kojarzonej z przyjęciami, na których pojawia się wysokoprocentowy alkohol, to takie rydze mogą również stanowić apetyczne samodzielne danie. Jednak zanim sięgniemy po rydze w marynacie warto pamiętać, że chociaż jest to danie niskokaloryczne, to jednocześnie same grzyby są ciężkostrawne.

Grzybów przetworzonych, w tym grzybów w marynacie, powinny unikać dzieci oraz seniorzy, jak również osoby z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Choć często wykorzystuje się je jako przekąskę w trakcie picia alkoholu, to takiego połączenia raczej należy unikać. Połączenie alkoholu i grzybów u osób z problemami gastrycznymi może się zakończyć kilkudniową niedyspozycją.

Rydze marynowane kupisz nasklep.vitapol.net

Adalbert Cibor