Zdrowe i niskokaloryczne rydze marynowane

11 months ago

Polska kuchnia słynie ze zdrowych marynat, dzięki którym walory smakowe wybranych warzyw czy grzybów można docenić także zimą. Większość polskich grzybów, jak borowiki czy podgrzybki, suszy się, z kolei rydze, które w sezonie serwowane są bardzo często jako grzyby smażone, zimą są dostępne jako rydze marynowane.

Wartości odżywcze grzybów marynowanych

Rydze w marynacie to dosyć popularna przekąska, którą najczęściej podaje się do mięs. Jako przekąska niskokaloryczna – 100 g grzybów z marynaty zawiera zaledwie 23 kcal – może być wykorzystywana przez osoby na diecie, przy czym same grzyby nie należą do dań lekkostrawnych, dlatego nie powinny po nie sięgać osoby z chorobami wątroby.

Rydze są bogate przede wszystkim w składniki mineralne, nie wolno jednak zapominać o tym, że w 100 g tych apetycznych grzybów znajdują się prawie 2 g białka, 3,2 g węglowodanów oraz znikoma ilość tłuszczu (około 0,3 g).

Jak marynować rydze

Najpopularniejsze rydze marynowane, które są dostępne w sklepach, to rydze w zalewie na bazie octu z niewielką ilością przypraw i cukru. W wielu przepisach do takiej zalewy dodaje się również cebulę pokrojoną w krążki.

W książkach kucharskich można również znaleźć przepis na rydze marynowane z dodatkiem papryki lub też wykorzystujące przecier pomidorowy w zalewie. Marynata z dodatkiem pomidorów nadaje grzybom ładny złocisty odcień. Sama marynata, zwana marynatą po cygańsku, wymaga, aby grzyby w marynacie były dodatkowo pasteryzowane.

Marynowane grzyby jako przekąska

Choć dla większości smakoszy marynowane rydze to rodzaj przekąski, zwykle kojarzonej z przyjęciami, na których pojawia się wysokoprocentowy alkohol, to takie rydze mogą również stanowić apetyczne samodzielne danie. Jednak zanim sięgniemy po rydze w marynacie warto pamiętać, że chociaż jest to danie niskokaloryczne, to jednocześnie same grzyby są ciężkostrawne.

Grzybów przetworzonych, w tym grzybów w marynacie, powinny unikać dzieci oraz seniorzy, jak również osoby z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Choć często wykorzystuje się je jako przekąskę w trakcie picia alkoholu, to takiego połączenia raczej należy unikać. Połączenie alkoholu i grzybów u osób z problemami gastrycznymi może się zakończyć kilkudniową niedyspozycją.

Rydze marynowane kupisz nasklep.vitapol.net

Adalbert Cibor