Najwyższej jakości wyroby żywnościowe

1 month ago

W obecnych czasach żywność dostępna jest wszędzie, jest kolorowa, smaczna i tania. Nie jest to jednak dla nas korzystne. Najwyższej jakości produkty, które nam służą zamiast szkodzić kosztują sporo i są dostępne w nielicznych miejscach.

Gdzie kupić zdrową żywność

Producent zdrowej żywności aby spełnić wymagania dotyczące rolnictwa ekologicznego, musi stosować specjalne, naturalne nawozy, a uzyskanie wysokiej jakości plonów zajmuje mu więcej czasu. Plony z rolnictwa ekologicznego nie są też tak obfite, ponieważ nie stymuluje się wzrostu roślin sposób sztuczny. Produkty te są też słabiej rozreklamowane, a co za tym idzie – mniej dostępne w miejscach tak popularnych jak hipermarkety. Najlepiej jest szukać ekologicznych produktów w specjalnych małych sklepach ze zdrową żywnością. Właściciele takich sklepów współpracują z lokalnymi producentami zdrowej żywności, stąd pewność, że kupione tam produkty będą dla nas naprawdę zdrowe.

Co nam daje zdrowa żywność

Dzisiejsza żywność jest wysoko przetworzona, pełna sztucznych składników, a przez to szkodliwa dla nas. Może powodować różne uczulenia i być przyczyną poważnych dolegliwości zdrowotnych. Unikanie przetworzonej żywności to pierwszy krok do uczynienia czegoś dobrego dla swojego zdrowia. Jest to tym bardziej istotne, że rynek jest zalewany produktami o marnej jakości, a niskiej cenie, co skłania nas do kupowania takiego jedzenia w ilościach większych, niż są nam potrzebne do przeżycia.

Zdrowa żywność kosztuje czasem nawet kilka razy więcej niż ta konwencjonalna. Pamiętajmy jednak, że producent zdrowej żywności, aby uzyskać swoje plony, musiał poświęcić na hodowlę więcej czasu przy mniejszym nawożeniu nawozami sztucznymi. Intensywne rolnictwo daje duże plony ale mierną jakość surowca – rośliny są mało smaczne, naszpikowane chemią, by mogły przetrwać długi czas transportu i przechowywania. Rośliny z upraw ekologicznych zwykle mają krótkie terminy przydatności, co jest dla konsumenta paradoksalnie korzystne. Im krótszy jest tern termin, tym większa pewność, że produkt nie zawiera żadnych substancji konserwujących. Takie produkty są łatwiej strawne i mniej szkodliwe w dłuższej perspektywie, więc powinniśmy się koncentrować właśnie na nich.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol

Adalbert Cibor